Türkiye’nin milli hava araçları uçuyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), bu yıl milli ve özgün platformlarının geliştirilmesiyle birlikte yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni satış gerçekleştirmeyi ve diğer sözleşmelerle birlikte toplamda 3 milyar dolarlık yeni kontrat imzalamayı hedeflemektedir.
Türk savunma ve havacılık sanayisi şirketi TUSAŞ, Malezya’da düzenlenen Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı (LIMA 2023) gibi önemli bir etkinliğe katıldı. Şirket, bu fuarda özellikle hava araçları konusunda Malezya ve bölge ülkelerinin askeri ve sivil yetkililerine ürünlerini tanıttı.
TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Bertan Kurt, fuar sırasında şirketin ihracat faaliyetleri hakkında soruları yanıtladı. Kurt’un verdiği bilgilere göre, TUSAŞ, istikrarlı bir büyüme stratejisi izleyerek 2018’den bu yana önemli bir büyüme kaydetti ve geçtiğimiz yıl 1 milyar dolarlık sipariş aldı. Son 5 yıl içerisinde ise toplamda 13 ülke ile 3,3 milyar dolarlık kontrat imzalandı. Gündeme dair gelişmeleri hızlı ve güvenilir şekilde öğrenmek için Keşfet Haber‘i takip edin.
TUSAŞ tesislerinde üretilen platformlardan ANKA’yı 6 ülkeye, AKSUNGUR’u 2 ülkeye, ATAK helikopterini 3 ülkeye, HÜRKUŞ’u 2 ülkeye, ŞİMŞEK’i (Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi) ise 1 ülkeye sattı ve teslimatların bir kısmı tamamlandı.
Şu ana kadar Filipinler’e 4 ATAK, Kazakistan’a 3 ANKA, Kırgızistan’a 2 AKSUNGUR, Çad’a 3 HÜRKUŞ ve 2 ANKA, Nijer’e 2 HÜRKUŞ ve Tunus’a 5 ANKA teslimatı gerçekleştirildi.
TUSAŞ ayrıca uçak yapısallarında dünyanın önde gelen firmalarıyla iş birliği yapmakta olup, son 3 yılda yaklaşık 2,5 milyar dolarlık yeni iş geliştirme kontratı imzaladı.
Şirket, 2023 yılında ihracat başarılarını artırmaya yönelik hedeflerini sürdürmeyi amaçlamaktadır.
Yeni hedef bölge Güney Amerika
TUSAŞ, bu yılın ilk üç ayında 300 milyon dolarlık sözleşme imzalayarak başarılı bir performans sergiledi. Şirket, seri üretimdeki ATAK helikopteri, ANKA ve AKSUNGUR insansız hava araçları ile HÜRKUŞ uçağıyla birlikte 2 milyar dolarlık yeni satış gerçekleştirmeyi hedefliyor.
2023 hedefleri arasında Güney Amerika pazarına giriş yapmak da önemli bir yer tutuyor.
Uçak yapısalları alanında ise bu yıl için yeni iş geliştirme hedefi 550 milyon dolar olarak belirlendi.
TUSAŞ, 2023 yılında yurt dışından beklediği yeni kontrat bedeliyle ilgili olarak yaklaşık 3 milyar dolarlık bir beklenti içerisinde.
Son beş yılda 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren TUSAŞ, 2023 yılında 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor.
Ümit Özdağ Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.